Awokado prof. Elżbieta Pisulewska

Awokado (Persea), syn. smaczliwka to rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym (Meksyk, Ameryka). Owoc smaczliwki, nazywany ze względu na kształt gruszką awokado, ma okrągły lub jajowaty kształt. Jest 1-nasienną jagodą, przez niektórych autorów zaliczanym do pestkowców. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi ponieważ przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.

Częścią jadalną jest miąższ, stanowiący około 85% masy owocu. Surowcem sa jadalne owoce awokado z których produkowany jest olej. W 100 g owocu znajduje się:  221 kcal, błonnik 6,3 g, węglowodany 0,4 g, tłuszcz 23,5 g, białko 1,9 g, woda 66 g, wit.B1, B2, C, E, K, H, kwas pantotenowy oraz sole mineralne (Ca, K, P). Wykorzystanie kosmetyczne: olej przeznaczony dla skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej z dermatozami, a także maseczek do włosów. Olej z awokado stosowany zewnętrznie wchłania się całkowicie, należy do olejów nieschnących (trwałość 2 lata).

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  97-98

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi