Sekret gorczycy

To co gorzkie kryje przed nami wiele wspaniałych sekretów i może mieć szczególny wpływ na chemię naszego organizmu.

GORZKI SMAK

Za ewolucją kryje się mądrość większa niż możemy sobie wyobrazić, dlatego jeśli nasz organizm przystosowany jest do odróżniania smaków gorzkich, musi być po temu ważny powód. I tak jest w istocie – w naturze pokarmy trujące często są gorzkie lub ostre, podczas gdy nic co słodkie nie zabije człowieka natychmiast. Dlatego nasz organizm jest szczególnie wyczulony na te różnice. Jednak dawka ma znaczenie – wiele substancji, przede wszystkim roślinnych, ma dość gorzki smak, jednak w rozsądnych ilościach mają one istotne właściwości lecznicze.

GORZKIE ZIOŁA

W kulturach tradycyjnych całego świata ceni się konkretne zioła o smaku gorzkim. Nauka potwierdza, że potrafią one działać metaboliczne cuda, takie jak stymulacja zdrowego trawienia, wspomaganie funkcji wątroby i nerek, regulacja poziomu cukru, stymulacja funkcji odpornościowych, czy poprawa przyswajania substancji odżywczych – zwłaszcza poprzez funkcje woreczka żółciowego i wydzielanie żółci, działającej jak naturalny środek przeczyszczający i przeciwzapalny. Do tych dobroczynnych ziół i substancji należą pokrzywy, mniszek lekarski, chrzan, rzeżucha, pietruszka, rzodkiewka, ostropest plamisty, aloes, gencjana, kolendra, gorzknik kanadyjski, rokietta siewna i wiele innych. Zawierają one alkaloidy, terpeny, flawonoidy, fenole, saponiny, katechiny i izotiocyjaniany, które przyczyniają się do ich „magicznego” działania. Naukowcy zgadzają się co do tego, że deficyt substancji gorzkich u człowieka doby industrialnej przyczynia się do obserwowanego ogromnego wzrostu ilości schorzeń układu trawiennego, stanów zapalnych, problemów odpornościowych czy przypadków cukrzycy.

GORZKIE ŻYCIE

Odrobina goryczy pomaga zoptymalizować funkcjonowanie organizmu, jednak, jak się wydaje, jest również potrzebna w innych aspektach życia. Nie przypadkiem w „Księdze Rodzaju” nakazano Izraelitom spożywać gorzkie zioła na pamiątkę goryczy niewoli. W życiu również są gorzkie momenty. Pozostająca po nich odrobina goryczy czyni nas mądrzejszymi, czujniejszymi, pokorniejszymi i bardziej skłonnymi do cieszenia się chwilami słodkimi. Biologia pięknie odzwierciedla naszą życiową drogę. To, co zachodzi w naszym wnętrzu odbywa się tak samo na zewnątrz nas, dlatego odrobina goryczy pomaga zachować zdrowie i stale kształtuje naszą duszę i charakter.

Wątroba odgrywa szczególną rolę w usuwaniu z organizmu szkodliwych substancji. Można porównać ją do wojownika, stawiającego czoła temu, co dla naszego ciała jest trujące i nieprzyswajalne. Co ciekawe, to właśnie niektóre gorzkie zioła silnie ją stymulują a nawet regenerują, długofalowo wspierając spełnianie jej funkcji. Ostropest plamisty na przykład, jako jedno z niewielu ziół na świecie, ma zdolność regeneracji hepatocytów (komórek wątrobowych). Sztuczny farmaceutyk, który byłby do tego zdolny, przyniósłby większe zyski niż wszystko, co wyprodukował przemysł. Organ odpowiadający za zwalczanie trujących, „gorzkich” substancji ożywiany jest właśnie dzięki genetycznej inteligencji gorzkich ziół. Frapujący jest fakt, jak swoista inteligencja i prawość świata naturalnego zdaje się przyćmiewać przemysł farmaceutyczny.

SŁODKOGORZKI

Jest rzeczą bardzo ciekawą, że w naszym słownictwie występuje wyraz „słodkogorzki”, a nie n.p. „słonogorzki”, czy „kwaśnogorzki”. Być może jest tak dlatego, że są to uzupełniające się przeciwieństwa. Bez goryczy nie znalibyśmy słodyczy. Życie objawia się nam często w sposób paradoksalny. Rozwód na przykład często wiąże się z poczuciem goryczy toksycznego związku i słodyczy jego zakończenia. Przeżywamy słodkogorzkie rozstania, wspomnienia i chwile. Jako istoty pełne nadziei, oczekujemy nadejścia słodkich czasów po czasach goryczy. W każdej chwili jednak mamy dostęp do przyjemności i bólu, słodyczy i goryczy, nadziei i rozpaczy, strachu i miłości. Życie często spada na nas w postaci kulminacji uczuć, doznań, szczegółów i wyborów.

 

Na podst. The Brilliance of Bitter, Marc David, psychologyofeating.com.

Sieci społecznościowe

Tagi