Knedle z zielonego ziarna wg. św. Hlidegardy z Bingen

Składniki: 4 czerstwe bułki orkiszowe, 1/2 l mleka, 150 g śruty z zielonego ziarna orkiszowego, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 jajka, 1 garść mieszanki ziołowej, 1 czubek noża gałki muszkatołowej, sól, pieprz, mąka orkiszowa do obtaczania.

Przygotowanie: Bułki orkiszowe pokroić na cienkie plastry i zalać letnim mlekiem. Zagotować 1/2 litra wody. Wsypać do niej śrutę, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na małym ogniu do spęcznienia. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym maśle. Dodać ziarno i namoczone bułki, wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Stopniowo dodać jajka. Zioła umyć i drobno posiekać. Wymieszać z ciastem, dodając gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Z ciasta uformować knedle i po obtoczeniu w mące orkiszowej gotować 15-20 min. we wrzącej, osolonej wodzie.

Sieci społecznościowe

Tagi