Sałatka z mniszka

200 g świeżo zebranych liści mniszka, 5 marchewek, 2 kubeczki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki cukru, pół cytryny, sól, pieprz

Po dokładnym umyciu i oczyszczeniu liści mniszka pod bieżącą wodą należy je osuszyć i rozdrobnić palcami. Następnie oczyścić marchewki i pokroić je w dość cienkie plasterki. Przełożyć warzywa do salaterki, odłożyć do lodówki i wyjąć bezpośrednio przed podaniem. Teraz należy przygotować sos, wlewając do dużej miski jogurtu i dodając do niego sok z cytryny, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na krótko przed podaniem polać warzywa sosem i dobrze wymieszać, tak by otrzymać świeżą i apetyczną sałatkę. 

Mniszek działa przeczyszczająco i moczopędnie. Łagodzi schorzenia wątroby i woreczka żółciowego, a także zaburzenia trawienia. Stosuje się go w zaburzeniach przepływu żółci, przy braku apetytu i niestrawności, a także do pobudzenia diurezy (aby zwiększyć objętość wydalanego moczu).

 

Paola Mancini, Sekrety wiejskich ziół. Naturalne receptury, przepisy i inspiracje dietetyczne, wyd. Esprit, Kraków 2015, str. 12

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi