USA: Standardowa dieta skraca życie dzieci

Żaden rodzic niczego tak się nie boi, jak straty dziecka. Tymczasem stworzyliśmy, jako społeczeństwo, warunki, w których obecne pokolenie dzieci może nie przeżyć swoich rodziców.

Złe nawyki żywieniowe wpływają na słabe zdrowie dzieci i ich otyłość. Mogą też mieć związek z kiepskimi wynikami w nauce, przewlekłymi chorobami, skłonnością do przemocy i przedwczesną śmiercią. Ale to rodzice decydują o tym, jak odżywiają się ich latorośle. Mamy możliwość zapewnić naszym dzieciom szanse na lepszą przyszłość, więc to zróbmy!

Złe odżywianie się wywiera dojmujący wpływ na zdrowie. Śmieciowe jedzenie - ZAGRAŻA ŻYCIU! Spójrzcie na te dane:

1. W ostatnich 30 latach odsetek dzieci cierpiących na nadwagę lub otyłość podwoił się, a w przypadku nastolatków, wzrósł czterokrotnie. Nadwaga wiąże się ze społeczną stygmatyzacją.

2 Otyłość zwiększa u dzieci ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, astmy, problemów ze stawami, bezdechu w czasie snu, przedwczesnego dojrzewania i kilku odmian raka.

3. U około połowy cierpiących na nadwagę nastolatków (i 37% tych o normalnej masie ciała) wykryto przynajmniej jeden z następujących czynników ryzyka chorób układu krążenia: cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu LDL, nadciśnienie. Objawy miażdżycy można dostrzec już w dzieciństwie.

4. Przewiduje się, że generalny wzrost otyłości sprawi, iż obecne dzieci będą żyły krócej i cieszyły się gorszym zdrowiem, niż ich rodzice.

5. CDC (Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom) szacuje, że u 1/3 dzieci urodzonych w 2000 r. wykształci się cukrzyca typu 2.

6. Stwierdzono, że otyłość dziecięca to najważniejszy czynnik ryzyka w przypadku przedwczesnej śmierci z powodu przewlekłej choroby.

7. Wiele przypadków raka u osób dorosłych powiązano z ich złym odżywianiem się w dzieciństwie.

Złe odżywianie się wywiera również negatywny wpływ na mózg. Badania wykazały związek między złymi nawykami żywieniowymi z okresu dzieciństwa, a skłonnością do przemocy. Naukowcy z Uniwersytetu Cardiff przebadali 17,5 tys. osób i odkryli, że ludzie, którzy jako dzieci codziennie jedli słodycze, mają większe szanse na to, że w wieku 34 lat będą już mieli za sobą wyrok za przestępstwo związane z przemocą. Regularne spożywanie fastfoodów powiązano z kolei z depresją, niższym IQ i gorszymi wynikam w nauce.

Gdy chodzi o coś tak prostego i podstawowego, jak odżywianie się, niedbałość rodziców nie ma żadnego usprawiedliwienia. Podobnie jak lekarze, wszyscy powinniśmy przysięgać, że „nie będziemy szkodzić” naszym dzieciom. Pozwalając im na sięganie po śmieciowe jedzenie, przyczyniamy się do rozwoju dziecięcych chorób, zwiększonego ryzyka zachorowania na raka w późniejszych latach i ogólnego obniżenia jakości ich życia. Ignorujemy niebezpieczeństwo związane ze złym odżywianiem albo, co gorsza, dajemy przyzwolenie na zachowania, które zagrażają zdrowiu, a nawet życiu!

To my jesteśmy rodzicami! My szykujemy posiłki i dajemy przykład swym pociechom. Naszym celem powinno być wykształcenie w nich dobrych nawyków żywieniowych, aby, dorastając, cieszyły się właściwą wagą, sprawnością fizyczną i zdrowym jedzeniem, i aby chciały trzymać się tych pozytywnych wzorców także w dorosłym życiu. Proszę, abyście uzbroili się w niezbędne informacje na temat tego, jak dbać o zdrowie waszych dzieci (zarówno psychiczne, jak i fizyczne), poprzez odpowiednie odżywianie ich i uczenie, jak na nie wpływa je

 

Na podst. The Standard American Diet Is Shortening Our Children's Lives, Joel Fuhrman, Diseaseproof

Sieci społecznościowe

Tagi