Akrusze owocowe z pigwy

Arkusze owocowe, zwane tklapi (co dosłownie oznacza „rozpłaszczony”), to przysmak wywodzący się z Gruzji. Dawniej, przesypywane mąką z oliwnika (my proponujemy w tym ceku użyć mąki z kasztanów jadalnych), zwijane w słodko-winne rurki były zimą źródłem pożywienia i witamin, naturalną słodyczą i prototypem dzisiejszych owocowych gum. Dobrze wysuszone na słońcu miały praktycznie nieograniczony termin przydatności do spożycia Zachęcam do zrobienia tklapi w naszych warunkach klimatycznych z owoców pigwowca, nawet tych wyszczypanych już przez pierwsze przymrozki . Są absolutnie niezwykłe i naprawdę smaczne!

Składniki:

  • 1 kg pigw lub owoców pigwowca,
  • 1 kg cukru trzcinowego (można dać mniej),
  • 1 litr wody,
  • 20 g sproszkowanego galgantu,
  • posiekane słodkie migdały,
  • olej słonecznikowy do smarowania,
  • opcjonalnie mąka kasztanowa do przesypywania arkuszy, żeby się nie sklejały.

Pigwy umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić. Wraz z wodą i cukrem gotować w dużym płytkim garnku pod przykryciem na małym ogniu (40-50 minut), mieszając od czasu do czasu. Migdały obrać (łatwo zejdzie z nich skórka, jeśli sparzymy je wrzątkiem) i grubo posiekać, dodać je wraz z galgantem do owoców pod koniec gotowania. Całość zgnieść lub zmiksować na mus. Szklane lub porcelanowe talerzyki wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka cienko ale dokładnie wysmarować olejem. Równomiernie rozłożyć na nich schłodzoną masę pigwową na grubość maksymalnie do 1 centymetra (najlepiej jak najcieniej, na około 3-5mm). Całość postawić do wyschnięcia na szafce kuchennej na około 2 – 3 tygodnie. Dobrze, żeby pomieszczenie było przewiewne i ciepłe. Jeśli owocowy arkusz oddziela się od papieru, można go odwrócić i suszyć jeszcze tydzień. Gotowe arkusze można zwinąć w rurki albo przesypać mąką kasztanową układając jeden na drugim. Pokrojone w romby i obtoczone w cukrze albo startych migdałach można przechowywać w wekach w piwnicy – nadają się do jedzenia przez kilka miesięcy do roku. Arkusze owocowe można zrobić również z moreli i wysuszyć na słońcu, jeśli jest gorąco, z tarniny albo z derenia.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi