Alergia? Miód wielokwiatowy może pomóc!

Jak sama nazwa wskazuje, miód ten pochodzi z  nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i rosnących na łąkach, w lasach, na nizinach i w górach.

Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową. Charakteryzuje się dość silnym zapachem przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar.

Miód wielokwiatowy nadaje się szczególnie do walki z chorobami alergicznymi, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.

Miód wielokwiatowy może okazać się swego rodzaju naturalną szczepionką przeciw alergii, jeśli spożywany jest regularnie przez kilka miesięcy przed wystąpieniem sezonowych dolegliwości.

 

Źródło: Makowiczowa Henryka, Pszczele cuda, wyd.”Lotos”, Warszawa 1992.

 

 

 

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi