Antynowotworowe właściwości jarzębiny

Jarzębina, czyli jarząb pospolity, jest rośliną z rodziny różowatych. Czerwono-pomarańczowe, kuliste owoce jarzębiny są jednocześnie cierpkie i gorzkie, ale kryją w sobie wiele cennych właściwości. Jarzębina to cenne źródło witaminy A i jej prowitaminy - beta-karotenu, a także witaminy C i K. Retinol, czyli witamina A, korzystnie wpływa na skórę - likwiduje przebarwienia oraz zmarszczki, gdyż zwiększa ilość kolagenu i elastyny. Wzmacnia organizm i chroni przed nowotworami, a także bierze udział w procesie rozrostu tkanki kostnej oraz w procesach zachodzących w siatkówce oczu. Witamina C ma pozytywny wpływ na układ krążenia, jest też przeciwutleniaczem, a więc działa przeciwnowotworowo. Natomiast witamina K to ważny uczestnik procesu krzepnięcia krwi, a jej niedobór może skutkować osteoporozą. Zawarte w owocu jarzębiny karotenoidy pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, a więc chronią przed wolnymi rodnikami i mają właściwości przeciwnowotworowe.  Owoce jarzębiny zawierają także witaminę B i PP oraz również sód, potas, miedź i magnez.

Znajdziemy w nich także inne cenne składniki:

  • garbniki, które mają właściwości bakteriobójcze, ściągające oraz wzmacniające organizm,
  • pektyny, odpowiedzialne za redukcję cząsteczek złego cholesterolu, a więc chroniące układ krążenia. Pektyny mają też pozytywny wpływ na pracę jelit oraz mikroflorę bakteryjną.

Sok z jarzębiny to źródło witamin, należących do przeciwutleniaczy karotenoidów oraz równie cennych związków mineralnych.Regularne spożywanie owoców jarzębiny wpływa korzystnie m.in. na układ odpornościowy, kości i skórę. Jarzębinę przed spożyciem należy poddać obróbce termicznej!

 

 

Syrop z jarzębiny doskonale pasuje sporządzania do napojów, deserów, koktajli.

Jarzębina to naturalne źródło wielu niezbędnych dla naszego funkcjonowania witamin. Znajdziemy w niej witaminy A, C, E, K i P, a także potas, sód, miedź i magnez. Ponadto zarówno owoce, jak i kwiaty zawierają bardzo korzystne dla naszego zdrowia kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy oraz terpeny i antocyjany.

Owoce jarzębiny to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C– w 100 g owoców znajdziemy jej aż 45 mg. Tak jak wszystkie produkty bogate w witaminę C jest naturalnym lekiem, który może pomóc w pierwszych objawach grypy i przeziębienia. Warto też stosować ją profilaktycznie w okresie zachorowań wirusowych, aby podnieść swoją odporność. Najczęściej jednak jarzębina jest polecana jako kuracja wspomagająca leczenie chorób nerek, wątroby i dróg żółciowych. Sproszkowane owoce łagodzą też dolegliwości układu pokarmowego, podrażnienia żołądka oraz problemy z wypróżnianiem.

Jarzębinę stosuje się także przy kłopotach z układem krążenia. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu krwiaków i żylaków.  Korzystnie wpływa na serce, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie cukrzycy i miażdżycy.

Skład: cukier, naturalny moszcz z owoców jarzębiny (38%), kwas cytrynowy: regulator kwasowości.  Zawartość ekstraktu nie mniej niż 64 %.

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Źródło:www.medme.pl

Sieci społecznościowe

Tagi