Antyoksydanty herbaty prof. Iwona Wawer

Herbata, zwłaszcza zielona, jest źródłem związków o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym. W 100g suchych liści zielonej herbaty jest ok. 7,5g związków polifenolowych. Jedna filiżanka herbaty zawiera 50-100mg polifenoli. W zielonej herbacie dominują pochodne katechinowe (galusan epigalokatechiny, galusan epikatechiny, epigalokatechina, katechina). Ich ilość i skład chemiczny zależą od rodzaju herbaty, technologii jej produkcji jak i sposobu zaparzania, ale dominuje galusan epigalokatechiny (EGCG) mający aż 8 grup OH. Zdolności antyoksydacyjne i reaktywność w stosunku do wolnych rodników są większe dla związków mających w swojej budowie więcej grup OH. Jest więc zrozumiałe,  że galusan epigalokatechiny jest wielokrotnie silniejszym antyoksydantem niż tokoferol (witamina E) z jedną grupą OH.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.162

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi