Arnika górska prof. Elżbieta Pisulewska

Arnika górska (Arnica montana), syn. Kupalnik górski to bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae). Występuje w Europie, południowej Skandynawii, na Litwie i Białorusi. W Polsce w Sudetach i Karpatach, a także na Suwalszczyźnie, Mazurach i w Puszczy Białowieskiej. Gatunek objęty całkowitą ochroną. Obecnie uprawiany. Roślina gruczołowato owłosiona, wykształca łodygę do 60 cm wysoką. Liści łodygowatych niewiele, osadzonych naprzeciwlegle, natomiast dolne zebrane w różyczkę, odwrotnie jajowate. Kwiaty złocistożółte lub pomarańczowe, zebrane w koszyczki. Surowcem zielarskim jest kwiat i koszyczek arniki. Zawiera do 0,3% olejku, laktony seskwiterpenowe (helenalina), flawonoidy, irydoid, fenolokwasy oraz karotenoidy. Wyciągi alkoholowe z kwiatów i całych koszyczków pobudzają ukrwienie i przyspieszają gojenie. Stosowane są zewnętrznie jako leki przeciwzapalne i antyseptyczne w stłuczeniach, opuchnięciach oraz chorobach jamy ustnej. Laktony seskwiterpenowe arniki są silnymi alergenami.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi