Aronia czarnoowocowa dr.Monika Fijołek

Owoce aronii doceniali Indianie jeszcze przed odkryciem Ameryki. Suszyli je i mielili na mąkę, której używali jako pokarmu. Napar z suszonych owoców ma słabsze działanie niż sok i przetwory ze świeżych owoców, wykazuje silne właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Zapobiegają tworzeniu się w organizmie wolnych rodników, które między innymi: powodują mutacje (działają rakotwórczo), wpływają na degradację kolagenu oraz na zaburzenia w gospodarce enzymatycznej. Najkorzystniej jest stosować przetwory a aronii profilaktycznie, gdyż mają one duże właściwości prozdrowotne, zwiększają odporność organizmu na działanie wielu niekorzystnych czynników chorobotwórczych. Aronia nie bez powodu wchodzi w skład preparatów zwiększających odporność organizmu, często w połączniu a aloesem i miodem. Działa przecież przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, a zażywana profilaktycznie poprawia ogólne samopoczucie. Znane jest korzystne działanie aronii na układ krążenia, które objawia się obniżeniem ciśnienia krwi, zmniejszeniem jej lepkości, uszczelnieniem i uelastycznieniem ścian naczyń krwionośnych. Właściwości te zmniejszają ryzyko pojawienia się ewentualnych zmian miażdżycowych czy udaru mózgu. Sok i preparaty z aronii zmniejszają również stężenie cukru we krwi i moczu oraz przeciwdziałają niedotlenieniu mięśnia sercowego. Ponadto hamują powstawanie niekorzystnych objawów po podaniu leków przeciwnowotworowych (cytostatycznych) oraz objawów choroby popromiennej poprzez utrzymanie niskiego poziomu wolnych rodników.

Po preparaty z aronii powinny sięgnąć też osoby mieszkające w wielkich aglomeracjach miejskich czy pracujące w hutach ołowiu, gdyż działają odtruwająco na organizm przy zatruciach metalami ciężkimi (ołowiem). Udowodniono również, że profilaktyczne picie soku z aronii zapobiega powstawaniu zmian wywołanych ołowiem. Preparaty z aronii zaleca się przy bezkwaśności i bezsoczności żołądkowej. Owoce aronii dobrze jest włączyć do diety, mimo że nie jada się ich na surowo, w tej bowiem postaci nie są zbyt smaczne. Po przetworzeniu na dżemy, soki, marmolady, galaretki, syropy, kompoty (na przykład z winogronami, jabłkami) czy wina ich wartości smakowe są o wiele wyższe. Takimi przetworami można się delektować przez całą zimę. Należy podkreślić, że soku z aronii używa się jako naturalnego barwnika w przemyśle spożywczym, a antocyjany w formie żeli wykorzystuje się w kosmetologii do produkcji preparatów chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, są one równe filtrom nr 18.

PRZECIWWSKAZANIA:

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność.

Syrop mniszy aroniowy posiada wysokie wartości smakowe, aromatyczne, jak również prozdrowotne. Jest bogaty w bioflawonoidy – szczególnie dużo zawiera rutyny. Substancje te mają działanie przeciwobrzękowe i antyoksydacyjne, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy. Jako silne antyoksydanty neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Aronia zawiera witaminę C, witaminy B2 i B6, witaminy PP, E, karoten (czyli prowitaminę A). Oprócz witamin, znajdują się tam mikroelementy: pektyny, kobalt, jod, bor, miedź, mangan, molibden i błonnik. Lista korzyści ze spożywania soku z aronii jest bardzo długa. To świetny napój dla cukrzyków - naturalnie obniża poziom cukru we krwi.  Aronia posiada również właściwości wzmacniające żyły, przeciwdziałające miażdżycy i chorobom serca, dlatego jest polecany osobom obciążonym ryzykiem zachorowania na schorzenia układu krążenia. Polecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach i zaparciach. Stymulują żołądek, wątrobę i trzustkę do prawidłowej pracy. Sok z aronii ma też działanie oczyszczające - może być częścią kuracji detoksykacyjnej. Dzięki potężnej dawce antyoksydantów aronia i sok z aronii wzmacnia odporność i chroni przed wieloma schorzeniami. Owoce podaje się pacjentom w trakcie kuracji onkologicznej, ponieważ zmniejszają skutki uboczne przyjmowania leków antynowotworowych i radioterapii. Aronia pomaga wypłukiwać z organizmu metale ciężkie i wolne rodniki, co przekłada się na lepszą kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym owoce neutralizują szkodliwe działanie promieni UV.

 

 

Dr Monika Fijołek, Zioła na odporność, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016r. str.17-19.

www.produktybenedyktynskie.com

Dr Monika Fijołek

Autor

Dr Monika Fijołek -Doktor nauk rolniczych. Praca doktorska z uprawy mięty pieprzowej obroniona w 2014 r. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Autorstwo książek o tematyce zielarskiej („Zioła w ogrodzie” Wydawnictwa SBM, Warszawa 2016, współautorstwo książki „500 przypraw i ziół leczniczych” Wydawnictwo SBM, Warszawa 2015, recenzja książki „Atlas roślin ogrodniczych” Wydawnictwa SBM, Warszawa 2016).

Zainteresowania: uprawa ziół, ziołolecznictwo jako dar boży, hagiografia, rysunek odręczny, projekty ogrodów przydomowych i klasztornych. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi