Awokado – niezwykły owoc i dodatek do dań

Awokado z „natury” jest owocem, jednak swoimi właściwościami daleko od nich odbiega, gdyż jest to owoc niezwykły.

W zasadzie ciężko tak zachwalać awokado, żeby było to zrozumiałe i spójne (z powodu ogromnej ilości zalet) dlatego przedstawię to w punktach:

  1. bogactwo dobroczynnych kwasów tłuszczowych – jednonienasyconych  i NNKT (gł. omega-3) – chroni układ krwionośny, wspomaga jego pracę, obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, a co za tym idzie przeciwdziała miażdżycy, nadciśnieniu, zawałom, a także kontroluje poziom cukru we krwi, co chroni przed cukrzycą typu II. Dla kobiet argumentem powinien być również fakt, że poprawia stan włosów i cery
  2. minimalna ilość cukrów prostych – dodatkowa ochrona przed cukrzycą
  3. zawartość błonnika – hmm… czy muszę pisać po raz setny jego właściwości? chyba każdy wie, że błonnik jest niezbędny ;)
  4. ogromna dawka potasu – prawie o połowę więcej niż banany, które już i tak są dobrym jego źródłem. Potas reguluje ciśnienie krwi, co chroni serce i cały układ krwionośny (patrz punkt 1)
  5. źródło kwasu foliowego, który nie tylko wspomaga pracę serca, ale także cały układ nerwowy – poprawia koncentrację, zapobiega napadom złości, gniewu, depresji. Ponadto niezbędny jest dla kobiet w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu
  6. moc antyoksydantów – witamina E, glutation, luteina – antyoksydanty również powinny być Wam dobrze znane ;) jak nazwa mówi (anty-przeciw, oksy-utlenianie) przeciwdziałają utlenianiu komórek, czyli opóźniają procesy starzenia, zapobiegają nowotworom, chronią oczy przed szkodliwymi czynniki zewnętrznymi
  7. zwiększa wchłanianie składników odżywczych z innych warzyw, dlatego warto dodawać je do sałatek
  8. należy do produktów, w których nie ma obecności pestycydów (rakotwórczych i mutagennych związków organicznych).

Podsumowując: awokado chroni cały układ krwionośny, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci, wspomaga trawienie, zaspokaja apetyt, wspomaga odchudzanie (mimo dużej zawartości tłuszczu) oraz … nadaje wyjątkowy smak potrawom :)

Patrząc na ten tropikalny owoc nie każdy wie do czego do użyć – samo smakuje niezbyt wyraźnie, jest mdłe i delikatnie goryczkowate, ale jako dodatek do potraw nadaje się idealnie – wydobywa smak z innych produktów, oraz dobrze przyprawione może podbić serca nawet tych najwybredniejszych.

 

Sieci społecznościowe

Tagi