Babeczki jaglane - bezglutenowe

Bezglutenowe babeczki na bazie mąki jaglanej.

Składniki:

  • 250 g mąki jaglanej
  • 130 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 1 duży banan
  • 150 g trzcinowego cukru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Do posypania: cukier puder lub ewentualnie polewa z gorzkiej czekolady, rozpuszczone w kąpieli wodnej.

Przygotowanie:

  1. Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
  2. W misce wymieszać najpierw „suche” składniki (mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia), dodać jajka i wymieszać lub zmiksować.
  3. Wciąż mieszając dodawać masło.
  4. Do ciasta dodać także banana rozgniecionego dokładnie na papkę (można zmiksować).
  5. Formę na babeczki natłuścić i obsypać mąką lub po prostu wypełnić do 3/4 wysokości, jeśli mamy foremki silikonowe. Piec przez ok. 20-25 min.
  6. Po wyjęciu z piekarnika potrzymać w foremkach około kwadransa i ostrożnie wyjąć. Babeczki odwrócić do góry nogami na kratce, by równomiernie wystygły, po czym tak odwrócone włożyć do suchych, nieco większych papilotek tak, by kształtem przypominały babkę w miniaturze.

Na koniec obsypać cukrem pudrem lub oblać gorzka czekoladą.

 

Źródło: targsmaku.pl

Sieci społecznościowe

Tagi