Babka płesznik prof. Elżbieta Pisulewska

Babka płesznik (Plantago psyllium) to gatunek z rodziny babkowatych (Plantaginaceae). W stanie naturalnym występuje w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce spotykana rzadko. Roślina jednoroczna, wysokość do 30 cm. Łodyga wzniesiona, rozgałęziona. Ulistnienie naprzeciwległe. Liście równowąskie. Kwiatostan w postaci kłosa. Kwiaty drobne, brunatnawe, zrosłopłatkowe. Owocem jest pękająca torebka. Nasiona lśniące, o kształcie czółenkowatym. Surowcem jest nasienie babki, nazywane tak, jak i nasienie babki piaskowej Psyllii semen. Zależnie od gatunku nasienie zawiera 4-25% związków śluzowych, cukry, olej, fitosterole, aukubinę, niewielkie ilości alkaloidów monoterpenowych i triterpeny. Związki śluzowe zlokalizowane w powłoce nasiennej mają zdolność wiązania wody, pęcznieją zwiększając wielokrotnie swoją objętość. Nierozdrobnione nasiona babki oraz łupiny nasienne stosowane są jako środek przeczyszczający i obniżający poziom cholesterolu. Nasiona lub wyodrębnione z nich polisacharydy wchodzą w skład preparatów: Agiolax, Bio-Bekunis, Bekunis, Metamucil.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  72

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi