Bataty: trzy powody, dla których warto je jeść

Słodkie ziemniaki (albo inaczej bataty) są nie tylko smaczne. Wywierają też na nasz organizm tak pozytywny wpływ, że niemal każdy powinien je włączyć do swojej diety.

Oto trzy główne powody, dla których są takie zdrowe:

  • Zawierają przeciwutleniacze. Te zaś zapobiegają uszkodzeniom komórek lub je opóźniają. Mogą też wzmocnić zdolność organizmu do zwalczania infekcji.
  • Zawierają substancje przeciwzapalne. Przewlekłe stany zapalne, czy też takie, które wymykają się spod kontroli, prowadzą do pogorszenia się naszej kondycji. Wszystko, co jest przeciwzapalne, zapobiega zapaleniom lub je łagodzi. Tę cechę słodkich ziemniaków z pewnością docenią osoby z artretyzmem i chorobami autoimmunologicznymi.
  • Zawierają składniki regulujące poziom cukru we krwi. U niektórych osób poziom cukru we krwi jest raz za niski, a raz za wysoki. Taki brak stabilizacji niekorzystnie odbija się na organizmie.

Choć ma nic lepszego od pieczonego, gorącego batata, polanego odrobiną masła, to, poza ugotowaniem słodkich ziemniaków czy ich upieczeniem, jest jeszcze wiele innych sposobów na to, by się nimi cieszyć. Przyrządza się z nich np. najsmaczniejsze frytki. Wystarczy batata pokroić i usmażyć w głębokim oleju. Jeszcze zdrowiej jest delikatne spryskać pokrojonego ziemniaka olejem i upiec go w piekarniku.

Można też przygotować zapiekankę: upiecz lub ugotuj bataty i je rozgnieć. Następnie wymieszaj z masłem i odrobiną brązowego cukru oraz cynamonu, dla smaku. Całość włóż do natartego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub na patelnię. Górę ozdób małymi lub średniej wielkości piankami (marshmallow) i trzymaj w piekarniku, aż pianki nie zbrązowieją, niczym grzanki.

Upewnij się, że dodałeś słodkie ziemniaki do swojej listy zakupów!

 

Na podst. Sweet potatoes: Three reasons You should eat them, Kimberly Ripley, Cook Food Eat 

 

Sieci społecznościowe

Tagi