Bazylia pospolita prof. Elżbieta Pisulewska

Bazylia pospolita  (Ocimum basilicum), syn. Bazylia wonna, bazylia właściwa, bazylia ogrodowa, to jednoroczna roślina należąca do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Pochodzi z Indii i Persji. Obecnie w stanie naturalnym nie występuje.

Roślina wykształca łodyżki wysokie od 30 do 60 cm, silnie rozgałęzione. Liście jasnozielone, jajowate, błyszczące lub fioletowe. Kwiaty wyrastają w kątach górnych liści, mają zabarwienie białe żółtawe lub czerwonawe. Owocem jest rozłupnia. Surowcem zielarskim jest ziele, liście oraz olejek. Surowiec zawiera: 0,5-1,5% olejku (głównym składnikiem jest linalol), związki saponinowe, flawonoidy, kwas kawowy, eskulozyd. Ziele i liście mają zastosowanie kulinarne. Zarówno świeże, jak i suszone stosowane są do wielu potraw pochodzących z krajów śródziemnomorskich oraz do aromatyzowania octów. Aromat bazylii dobrze harmonizuje z czosnkiem, dlatego też używa się jej przede wszystkim do sałatek, białych sosów, sosu włoskiego. Bazylia przyspiesza trawienie, działa rozkurczająco, przeciwzapalnie i uspokajająco. Tradycyjnie stosowana jest jako dodatek do pomidorów w każdej  postaci (sosów, zup, przecierów i sałatek), a także do sałatek warzywnych z dodatkiem nabiału i owoców morza, zup (z warzyw strączkowych, ryb, drobiu, wieprzowiny, ryb słodkowodnych), omletów i pizzy.

Olejek bazyliowy ma szerokie zastosowanie w fitoterapii, aromaterapii i homeopatii. Zawiera: linalol, metylochawikol, 1,8-cyneol, α-pinen, cytral, eugenol i in. W kosmetyce liście bazylii wymoczone w winie używane są jako tonik.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  55

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi