Będziesz zaskoczony jej działaniem!

Żółtlica drobnokwiatowa została sprowadzona do Polski z Andów w XVIII w. Rośnie na polach, pastwiskach, ugorach, nieużytkach, przychaciach, przy kompostach, na miedzach, zaniedbanych uprawach zbożowych. Jest dość pospolitą rośliną o właściwościach leczniczych – z czego nie zdajemy sobie sprawy, usilnie pozbywając się jej z grządek i rabat naszych ogródków.

Surowcem leczniczym jest ziele zbierane w czasie kwitnienia i suszone w ciemnym miejscu.  Zawiera m.in. witaminę C, potas, żelazo, krzem,magnez, wapń, bioflawonoidy, garbniki, przeciwzakrzepowe kumarynowce i poliacetyleny, cholinę, kwasy fenolowe dobrze przyswajalne białko.

Żółtlica działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, detoksykująco, ochronnie na wątrobę i pobudza regenerację tkanek. Wywiera wpływ immunostymulujący i przeciwwysiękowy. Piecie naparu z ziela żółtlicy reguluje przemianę materii.

Niezwykłe są jej właściwości do użycia zewnętrznego. Pokrojone ziele żółtlicy bądź też napar z ziela przyłóż pod oczy w przypadku zapalenia spojówek, zakażeń bakteryjnych powiek, czy cieni pod oczami. Dawniej ucierano żółtlicę z masłem kozim w celu przykładania na trudno gojące się rany, egzemy.

Młode pędy lub same listki można spożywać w formie sałatek z oliwą, przyrządzać jak szpinak czy dodać do jajecznicy. Działają odżywczo i odtruwająco.

Napar: świeże bądź suszone ziele żółtlicy zalać gorącą wodą. Pić jak herbatę.

Macerat: świeżo zerwane ziele żółtlicy lub zasuszone ziele zalewamy olejem tak, by przykryło części roślinne. Pozostawiamy słoiczek w miejscu suchym, ciepłym. Codziennie potrząsamy zawartością słoika. Po 2-3 tygodniach przelewamy zawartość słoika do pojemnika. Ważne, żeby części roślinne nie pozostały w oleju.

 

 

Źródło: ziołowawyspa.pl, rozanski.li

 

Sieci społecznościowe

Tagi