Benedyktyńska zupa piwna

Składniki:

Średniej wielkości pstrąg

Garść posiekanej natki pietruszki

Mała cebula

Łyżka masła

250 ml jasnego piwa

125 ml słodkiej śmietanki kremówki

3 łyżki kwaśnej, tłustej śmietany

8 kromek bułki pszennej

2 łyżki świeżo startego parmezanu

½ litra bulionu warzywnego

Sól, cukier do smaku

 

Przygotowanie

Odfiletować pstrąga. Odciąć głowę i ogon, usunąć ości, a mięso pokroić w kawałki. Roztopić masło w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz resztki ryby z łbem i ośćmi. Chwilę podsmażać, zalać piwem oraz wywarem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu 5minut. Zupę przecedzić i dodać kawałki ryby. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Doprawić słodką i kwaśną śmietaną, sola i odrobiną cukru, dodać natkę pietruszki.

Przygotować grzanki: kromki bułki pokroić na cztery części i podsmażyć na patelni na odrobinie masła. Zrumienione na złoty kolor posypać parmezanem.

Na dnie talerza kłaść po cztery grzanki i zalać zupą.

 

Źródło: Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2008.

Sieci społecznościowe

Tagi