Bez czarny prof. Elżbieta Pisulewska

Bez czarny (Sambucus nigra) należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). Krzew lub niskie drzewo występujące w Azji i Europie. W Polsce to gatunek pospolity. Dorasta do wysokości  7 m, wykształca nieparzystopierzaste liście o 5-7 eliptycznych lub podługowatych, piłkowanych listkach. Tworzy duże, spłaszczone kwiatostany w postaci baldachokształtnej wieloramiennej wierzchotki.  Kwiaty o żółtawobiałym zabarwieniu, zawierają żółte pylniki. Owocem jest kulisty pestkowiec
o zabarwieniu czarnym lub czarnofioletowym. Surowcem są kwiaty i owoce bzu. W świeżych kwiatach i niedojrzałych owocach występuje glikozyd cyjanogenny sambunigryna, rozkładający się
w trakcie suszenia. Kwiaty zawierają ponadto flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki, olejek, śluz, triterpany i sterole. W owocach występują glikozydy antocyjanowe, garbniki, kwasy organiczne, witamina C, witaminy z grupy B oraz cukry i pektyny. Kwiaty stosowane są jako środek napotny, moczopędny, a także do płukania jamy ustnej i gardła. Owoce działają lekko przeczyszczająco, stasowane są w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz dermatologii. Zarówno kwiaty, jak i owoce wchodzą w skład licznych mieszanek leczniczych.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  37

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi