Bezglutenowe rafaello z kaszy jaglanej

Kasza jaglana nie zawiera fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 1 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 0,75 szklanki daktyli
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka ksylitolu

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i ugotuj w 2 szklankach wody (15 min). Po ugotowaniu podziel ją na pół – będzie potrzebna do obu mas. Nie czekaj aż wystygnie.

Masło drobno posiekaj z obiema mąkami. Dodaj jajko i ponownie posiekaj. Zagnieć ciasto. Jeśli się nie klei, dodaj odrobinę wody i zagnieć. Ulep z niego kulkę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.

Następnie na dno tortownicy lub formy do tarty o średnicy około 24 cm połóż papier do pieczenia. Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim dno tortownicy. Jeśli słabo się wałkuje, po prostu wyklej jak potrafisz. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 20 minut.

Daktyle poprzekrawaj na pół, aby upewnić się, że nie ma w nich żadnej pestki. Przełóż je do szklanki, a szklankę zalej wrzątkiem do pełna i niech się moczą przez kilka minut. Następnie odlej wodę (przyda się do masy rafaello), zmiksuj je blenderem ręcznym razem z 2 łyżkami wody od moczenia daktyli, kakao i jeszcze ciepłą kaszą jaglaną. Masę wyłóż na przestygnięty podkład.

Kaszę jaglaną zmiksuj z wiórkami kokosowymi, ksylitolem, cytryną i wodą od moczenia daktyli. Delikatnie wyłóż na masę czekoladową.

Lekko rozpuść tłuszcz kokosowy, dodaj ksylitol, kakao i zmiksuj lub wymieszaj. Wylej na ciasto i wstaw je do lodówki aby stężało.

Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

 

 

Źródło: http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/cudowne-jaglane-rafaello-swieta/

 

Sieci społecznościowe

Tagi