Bezkonkurencyjna czarna porzeczka

Czarne porzeczki są najbardziej kaloryczne (średnio 81 kcal w 100 g, czerwone i białe 56 kcal), ale z pewnością nie przytyjesz, wprowadzając je do diety. Wręcz przeciwnie: są polecane tym, którzy się odchudzają, gdyż poprawiają pracę układu pokarmowego i oczyszczają organizm z toksyn. Zastrzeżenie dla tych, którzy mają problem z nadmiernym apetytem: porzeczki mogą go jeszcze pobudzać. To nic złego, jeśli wzmożone łaknienie zaspokoimy jeszcze jedną garścią owoców. Gorzej, gdy po owocach zaserwujemy sobie słodycze czy tłuste żeberka, albo już same porzeczki spożyjemy ze śmietaną i górą cukru.

Czarna porzeczka to znakomite źródło witaminy C. Garść owoców bez trudu pokrywa dobowe zapotrzebowanie na nią. Dzięki obfitości antocyjanów te owoce łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiega infekcjom dróg moczowych, szczególnie tych popularnych, wywoływanych przez bakterię E. coli. Łagodzi ból gardła o podłożu bakteryjnym. Zawiera fitoncydy, które wyśmienicie radzą sobie także z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi. Zatem, niezależnie jaki patogen cię zaatakuje, porzeczka pomoże się z nim rozprawić. Nie wolno jednak przy tym zapominać, że to działanie wspomagające: poważniejsze stany zapalne trzeba konsultować z lekarzem i niejednokrotnie wymagają stosowania leków dostępnych wyłącznie na receptę.
Czarne porzeczki zalecane są w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, gościec, choroby wątroby i nerek (zwłaszcza zapalne) czy migrenę. Naukowcy z Nowej Zelandii udowodnili nawet, że zapobieganie atakom astmy przez czarne porzeczki to nie mit, a fakty. wszystko dzięki zawartej w nich epigalokatechinie, silnemu przeciwutleniaczowi o działaniu przeciwzapalnym.

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Rooibos Owoce Lasu to napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej Afryki posiada łagodny, słodkawy smak i bursztynowy kolor.  Napar zawiera również czarną porzeczkę, aronie, płatki słonecznika i płatki róż. Nie zawiera kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń nawet przez dzieci czy przed snem.

Składniki: rooibos, czarna porzeczka, aronia, płatki słonecznika, płatki róż, aromat.

Sposób parzenia: Zaparzać wodą o temperaturze 90 – 95°C przez 3 - 5 minut. Można parzyć dwukrotnie.

 

 

 

 

Źródło: www.zdrowie.gazeta.pl

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi