Biała to nowa zielona

Biała herbata wzbudza zainteresowanie naukowców, ze względu na najwyższe stężenie przeciwutleniaczy przy jednoczesnym, najmniejszym stężeniu fluorku. Dzięki temu, herbata ta chroni przed nowotworami, zapaleniami, podwyższonym poziomem cholesterolu i osadem nazębnym, zwalcza bakterie i grzybice, przeciwdziała też skutkom starzenia się.

UTLENIANIE I INNE DROBIAZGI

Według naukowców z Pacific College of Oriental Medicine, biała herbata zawiera więcej polifenoli, niż jakikolwiek inny jej rodzaj. Są to silne przeciwutleniacze, niszczące komórki rakotwórcze. Kolor i smak każdego rodzaju herbaty zależy od długości procesu suszenia, a więc i utleniania, jej liści. W przeciwieństwie do herbat czarnych i zielonych, gdzie proces ten trwa dłużej (w przypadku czarnych nawet do miesiąca), ich białą kuzynkę produkuje się z liści, które są suche niemal zaraz po zerwaniu. To dlatego zawiera ona najwięcej przeciwutleniaczy. Jest też delikatniejsza w smaku i nie powoduje przebarwień, ale to jej właściwości zdrowotne wzbudzają ogromne emocje

ENTUZJAZM NAUKOWCÓW

Dr Milton Schiffenbauer, mikrobiolog z Uniwersytetu Pace’a, zauważa, że o ile zielona herbata wzmacnia nasz układ odpornościowy w walce z chorobami, ekstrakt z białej herbaty może niszczyć chorobotwórcze mikroby także poza organizmem człowieka. „Każde kolejne badanie nad ekstraktami z herbaty dowodzi ich licznych właściwości leczniczych. To nie są mity, lecz fakty” – mówi dr Schiffenbauer.

Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oregon porównali skuteczność leku o nazwie sulindac i białej herbaty, jako środków przeciwdziałających rakowi okrężnicy u myszy laboratoryjnych. Odkryli, że biała herbata zmniejszyła liczbę zachorowań z 30 do 13. Połączenie obu preparatów spowodowało spadek liczby przypadków nowotworu o 80%, z 30 do 6.

W badaniu prowadzonym przez prof. Declana Naughtona z Uniwersytetu Kingston w Londynie ustalono, że, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, obok przeciwdziałania nowotworom i chorobom serca, biała herbata ogranicza też skutki starzenia się. Prof. Naughton stwierdził w czasopiśmie ScienceDaily: „Testowaliśmy małe ilości, o wiele mniejsze, niż w typowej porcji napoju. Wstępne wyniki wskazują, że biała herbata zmniejsza ryzyko zapaleń charakterystycznych dla reumatoidalnego zapalenia stawów i niektórych nowotworów, jak również ryzyko pojawienia się zmarszczek”.

A CO Z FLUORKIEM?

Niektórzy martwią się zawartym w herbacie fluorkiem. Pewien wgląd w tę kwestię dają ustalenia Fluoride Action Network: „Ponieważ stres oksydacyjny uważany jest za główny mechanizm odpowiadający za szkodliwe oddziaływanie fluorku na komórki organizmu, wysoki poziom przeciwutleniaczy w niektórych herbatach może ograniczyć wpływ dużych ilości tego związku”.

A pamiętajmy, że biała herbata zawiera nie tylko więcej przeciwutleniaczy niż czarna lub zielona, ale także mniejsze stężenie fluorku – zatem w jej przypadku, ryzyko związane z tą szkodliwą substancją zdecydowanie maleje. 

 

Na podst. White is the new green - Discover the exceptional health advantages of white tea for cancer, inflammation and more, Carolanne Wright, Natural News.

  

Sieci społecznościowe

Tagi