Błonnik może chronić przed rakiem prof. Iwona Wawer

Istnieje dobrze udokumentowany związek pomiędzy spożyciem błonnika a nowotworami przewodu pokarmowego. W 2007 r. opublikowano wyniki badań prowadzonych przez Uniwersytet na Hawajach. Analizowano dietę i styl życia wieloetnicznej populacji prawie 90 tysięcy mężczyzn i ponad 105 tysięcy kobiet, stwierdzając, że więcej błonnika w diecie oznacz mniejsze ryzyko raka okrężnicy i odbytu. Mężczyźni o najwyższym spożyciu błonnika mieli o 38% mniejsze ryzyko raka, w porównaniu do grupy o najmniejszym spożyciu. U kobiet ta zależność była trudniejsza do analizy i mniej wyraźna, ponieważ wpływ mają też inne czynniki (np. hormonalna terapia zastępcza).

Jednak nigdy nie jest za późno na zmianę diety. Pokazuje to publikacja naukowców z Cancer Institute z Bostonu, USA: 1000 pacjentów z zaawansowanym rakiem okrężnicy poddano operacji i chemioterapii, a następnie przez 5 lat obserwowano ich dalsze losy i sposób odżywania. Ta grupa pacjentów, która stosowała nadal typową „zachodnią” dietę i jadła dużo mięsa, tłuszczu, oczyszczonych zbóż, słodkich deserów, miała gorsze szanse na przeżycie bez nawrotów niż ci, którzy jedli więcej owoców, warzyw, drobiu i ryb. Dlaczego? Bowiem dla prawidłowej fizjologii, zwłaszcza dolnych partii przewodu pokarmowego ważny jest błonnik z warzyw i owoców.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi