Błonnik na poprawę wyglądu skóry

Błonnik pokarmowy powinien znaleźć się w diecie każdego dziecka i dorosłego. Odpowiada za trawienie, co ma bezpośredni wpływ na układ krążenia i przemiany materii. Wyobraźmy sobie, nasz organizm to zarazem zachwycająca jak i niemożliwie skomplikowana fabryka. Coś tak z pozoru błahego jak błonnik jest w stanie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Dieta uboga w błonnik może być powodem poważnych problemów zdrowotnych w przyszłości.

Błonnik pokarmowy jest tym rodzajem produktu pochodzenia roślinnego, który nie ulega strawieniu w naszym przewodzie pokarmowym. Odgrywa znaczącą rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Właściwości błonnika różnią się ze względu na jego dokładne pochodzenie. Przykładowo błonnik rozpuszczalny w wodzie tworzący pektynę znajduje się w popularnej owsiance i owocach, zaś błonnik nierozpuszczalny w wodzie tworzący celulozę odnajdziemy w warzywach liściastych i strączkowych, w nasionach lnu i otrębach. Pierwszy z nich tworzy lepką konsystencję, zaś drugi stymuluje jelita do zwiększonych ruchów rzęskowych jelit. Oba powodują, że trawimy lepiej i wolniej, dzięki czemu czujemy się syci. Trawiony pokarm nie przywiera do ścianek jelit, nie ma szansy odkładać się w postaci złogów i nie powoduje stanów zapalnych, bo jest całkowicie trawiony. Błonnik pektynowy o właściwościach nawilżających oczyszcza cały przewód pokarmowy zachowując swoje właściwości nawet poza jelitem grubym. Aby cieszyć się zdrowiem należy odpowiednio dozować ilość poszczególnych rodzajów błonnika w diecie, by zachować optymalne proporcje: 2/3 błonnika pektynowego i 1/3 błonnika celulozowego. W sumie należy spożywać około 30 gramów błonnika dziennie lub więcej, gdy zachodzi taka potrzeba.

Właściwości błonnika rozpuszczalnego w wodzie są szczególnie polecane paniom, które mają zastrzeżenia do wyglądu swojej skóry. Trądzik, poszarzała cera, cellulit – to wszystko pomaga zlikwidować błonnik pektynowy poprzez wypłukiwanie toksyn z organizmu. Skóra jest ostatnim przystankiem na drodze samooczyszczenia organizmu i jeśli jej kondycja nie zadowala, powinniśmy zacząć oczyszczać ciało od wewnątrz. Skóra stanie się jędrniejsza, nasze obwody zmniejszą się, zlikwidujemy także nadmiar wody i poprawimy cyrkulację pokarmu. Aby dostarczyć sobie tego rodzaju błonnika spożywajmy jabłka, grejpfruty, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, owoce i warzywa we wszelkiej postaci.

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Klasztorny Błonnik (Plantago psylium, Plantago ovata)

Błonnik pokarmowy stanowi bardzo ważny element zrównoważonej, zdrowej diety. Babka płesznik i babka jajowata przywracają i regulują naturalny rytm wypróżnień, wspomagają oczyszczanie jelit i prawidłowe trawienie. Pomagają kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Dzięki swojemu wpływowi na układ pokarmowy pomagają w utrzymaniu właściwej masy ciała. Wspomagają również przemianę materii i zmniejszają uczucie głodu, dzięki czemu ułatwiają proces odchudzania.

Składniki: 80% nasiona babki płesznik (Plantago psylium), 20% łupiny babki jajowatej (Plantago ovata)

Kraj Pochodzenia: Polska

Wartość odżywcza produktu

 

W 100 g

W porcji dziennej 12 g

%RWS* w 12 g

Wartość energetyczna

1142 kJ/277 kcal

137 kJ/33 kcal

2 %

Tłuszcz

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,8 g

0,9 g

0,82 g

0,11 g

1 %

1 %

Węglowodany

- w tym cukry

17,47 g

0,24 g

2,1 g

0,03 g

1 %

< 1 %

Błonnik

68,28 g

8,2 g

-

Białko

13,12 g

1,57 g

3 %

Sól**

0,03g

0,004 g

< 1 %

Składniki mineralne

W 100 g

% RWS w 100 g

W 12 g

Wapń

257 mg

32 %

31 mg

Żelazo

14,8 mg

106 %

1,8 mg

Potas

692 mg

35 %

83 mg

Miedź

0,4 mg

40 %

< 1mg

Magnez

123 mg

33 %

15 mg

Cynk

4 mg

40 %

0,5 mg

 

Sposób przygotowania:

2-3 łyżeczki zalać wodą i wypić po wymieszaniu. Po spożyciu obficie popić wodą. Podczas spożywania produktu należy pić co najmniej 2 l płynów dziennie. Zaleca się spożywanie produktu 2 razy dziennie: rano i wieczorem.

 

 

Źródło: www.pieknojestwtobie.com

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi