Bluszczyk kurdybanek – zapomniana roślina jadalna - Prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) to bylina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Występuje w stanie  dzikim na terenie prawie całej Europy, na Kaukazie i  Syberii, a także w Ameryce Północnej. W Polsce często występuje zarówno w lasach liściastych, jak i w zbiorowiskach trawiastych i siedliskach ruderalnych. Surowcem jadalnym i leczniczym jest ziele bluszczyku (Herba glechomae). Liście zbiera się na początku kwitnienia (kwiecień/maj).  

Najważniejsze składniki ziela to olejek, związki tri- i seskwiterpenowe, flawonoidy pochodne apigeniny, luteoliny i kwercetyny, kwasy organiczne i sole mineralne. Bluszczyk znajduje zastosowanie w lecznictwie. Napary i odwary z ziela zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiają przepływ żółci, działają przeciwzapalnie i regenerująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego i skóry. Odwary stosowane są  w leczeniu jamy ustnej i gardła. Nalewka sporządzona ze świeżego ziela jest doskonałym lekiem na hemoroidy i biegunki.

Zapomniane jest kulinarne zastosowanie bluszczyku, a przecież do końca XIX wieku stosowany był powszechnie do przyprawiania dań. Świeże liście dodawane są do jajecznicy, omletów, past twarogowych, a także masła ziołowego. Korzenny, lekko gorzkawy smak bluszczyku i przyjemny aromat wzbogaca dania z ryżu, makaronów czy  sałatek ziemniaczanych. Warto spróbować.

 

Prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi