Błyskawiczny chleb z foremki

Składniki:

1 kg mąki orkiszowej

750 ml ciepłej wody

7 g drożdży

łyżka soli

szczypta galgantu

szczypta bertramu

szczypta sproszkowanego kopru włoskiego

 

Mąkę wsypać do dużej, szerokiej miski i utworzyć w mace dołek. Przelać do wysokiej miarki ciepłą wodę z której około 100 ml odlać do dołka i rozpuścić w niej drożdże. Zmieszać z taką ilością mąki , żeby powstała zwarta kuleczka, którą należy przełożyć z powrotem do miarki. Powinna ona opaść na dno. Kiedy ponownie wypłynie, przelać ją razem z całą wodą do miski. Następnie dodać sól, galgant, bertram, sproszkowanego kopru włoskiego, po czym rękami dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do 2 prostokątnych foremek (tzw. keksówek) wyłożonych papierem do pieczenia i pozwolić mu rosnąć około 40-50 minut. Piec 50 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160oC.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

 

Sieci społecznościowe

Tagi