Borówka czarna prof. Elżbieta Pisulewska

Borówka czarna, borówka czernica, czarna jagoda (Vaccinium myrtillus), popularna w Polsce krzewinka z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Roślina osiąga wysokość do 50cm, jest rozgałęziona. Liście krótkoogonkowe, cienkie, jajowate, opadające jesienią. Kwiaty czerwonawozielone. Owocem jest jagoda o czarnym zabarwieniu z woskowatym nalotem. Surowcem jest owoc i liść borówki. Owoc borówki zawiera antocyjany (pochodne delfinidyny, petunidyny, cyjanidyny, peonidyny i in.), garbniki katechinowe 5-12%, procyjanidyny, fenolokwasy, witaminy, cukry oraz pektyny. Wyciągi z owoców działają ochronnie na naczynia krwionośne (antocyjany), przeciwobrzękowo, hamują utlenianie witaminy C oraz agregację płytek. Świeże owoce, napary oraz soki zapobiegają zmianom w ścianach naczyń (flawonoidy, procyjanidyny), przyspieszają gojenie się ran i zmian zapalnych śluzówki przewodu pokarmowego, działają przeciwbiegunkowo, wpływają na poprawę widzenia.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  34

 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi