Budyń kasztanowy w trzech wersjach wg. św. Hildegardy z Bingen

Wspaniały, sycący i zdrowy. Można go zrobić wyłącznie z mąki kasztanowej i migdałowego mleka, jednak z kakaem, lekko posłodzony (np. zdrowym cukrem kokosowym) jest jeszcze lepszy. Zimą zamiast kakao możemy dodać do niego korzenne przyprawy.

Składniki na budyń kasztanowy: 250 ml mleka (również migdałowego lub kokosowego), 2 duże łyżki mąki z kasztanów jadalnych,  1 łyżeczka masła (można użyć kokosowego), na kasztanowo-korzenny dodatkowo: po szczypcie cynamonu, galgantu, goździków i gałki muszkatołowej, na kasztanowo-czekoladowy dodatkowo: 1 łyżeczka surowego kakao, 1 łyżeczka cukru (surowego trzcinowego lub kokosowego).

Mieszamy w garnku mleko i mąkę kasztanową (cukier, kakao lub przyprawy korzenne – jeśli wybraliśmy opcje bogatsze). Zagotowujemy, ciągle mieszając. Dodajemy masło kokosowe i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszając. Przelewamy do miseczek i dekorujemy np. czipsami kokosowymi albo pieczonymi winogronami. Prawdziwie jesienny (przy)smak:)

 

http://www.hildegarda.edu.pl/budyn-kasztanowo-czekoladowy/

 

Sieci społecznościowe

Tagi