Buraczane risotto z orkiszu

Treściwe i zdrowe danie, którego bazą jest ryż orkiszowy i buraki. Jeśli dodamy odrobinę zielonej fasoli (mung lub zwykłej szparagówki), posypiemy natką pietruszki i polejemy orzechowo-cytrynowym sosem – stanie się barwne i wykwintne.

Składniki: 500g buraków, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, 25g masła (klarowanego lub kokosowego), 1 cebula, 250g ryżu orkiszowego, 100 ml czerwonego wina, wody lub wywaru warzywnego/drobiowego, szczypta bertramu, galgantu, macierzanki, ziele angielskie i listek laurowy, pieprz kubeba i sól kamienna bez antyzbrylaczy.

dodatkowo: 100g ugotowanej fasolki mung (lub zielonej szparagowej), na sos: 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, sok z jednej cytryny (plus trochę startej skórki, ważne by cytryna nie była woskowana), pęczek natki pietruszki i orzechy włoskie do dekoracji.

Buraki myjemy, wkładamy do żaroodpornego zamykanego naczynia, obsypujemy szczyptą soli, macierzanką i skrapiamy odrobiną oleju słonecznikowego. Pieczemy w 200 stopniach godzinę. Studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce (buraki można też ugotować lub kupić parowane).

Cebulę obieramy, drobno szatkujemy. Orkiszowy ryż płuczemy i osączamy. W garnku z grubym dnem lub w rondlu roztapiamy masło i przesmażamy na nim cebulę aż się zeszkli (pod koniec można dodać zgnieciony ząbek czosnku). Następnie wsypujemy orkiszowy ryż i całość dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino (wodę lub wywar) – tylko tyle, by zakryć ziarno oraz przyprawy (galgant, bertram, ziele angielskie, listek laurowy). Przez minutę gotujemy na średnim ogniu tak, żeby płyn się zagotował i odparował. Solimy i pieprzymy do smaku.

Teraz do orkiszowego ryżu dodajemy małymi porcjami buraki, pilnując by ziarna wchłonęły płyn przed następnym włożeniem kolejnej porcji. Powtarzamy to tak długo, aż orkiszowy ryż będzie miękki (zajmuje to około 30 minut). Risotto podajemy jeszcze ciepłe, obficie posypane natką pietruszki. Możemy też dodać ugotowaną i pociętą na mniejsze kawałki zieloną fasolę szparagową lub fasolkę mung. Kto lubi może całość dodatkowo polać sosem z oleju z orzechów włoskich z cytryną (składniki wystarczy wlać do słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsnąć) i posypać orzechami włoskimi.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/buraczane-risotto-orkiszu/

Sieci społecznościowe

Tagi