Całuski owsiane

Ciasteczka owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli dostarczają energię, są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B.

250 g płatków owsianych

200 g masła

100 g mąki orkiszowej

łyżeczkę proszku do pieczenia

200 g nierafinowanego cukru trzcinowego

Opakowanie cukru waniliowego

1-2 jajka

Płatki przełożyć do miski. Roztopić masło i gorącym od razu zalać płatki. Masę dobrze wymieszać i ochłodzić do temperatury rąk. Następnie dodać najpierw mąkę  i proszek do pieczenia. Potem cukier trzcinowy i waniliowy. Sypkie ciasto połączyć jajkami.

Za pomocą 2 łyżeczek kłaść ciasto w dużych odstępach  (żeby ciasteczka się nie zlały) w formie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 -190oC na złotobrązowy kolor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi