Chleb orkiszowy wg. św. Hildegardy z Bingen

kładniki: 1 kg pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 3 łyżki soli, ewentualnie 1/2 l mleka, 2 kostki drożdży (84 g), tłuszcz do nasmarowania blachy, ewentualnie mleko do pędzlowania bochenków.

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą w dostatecznie dużym naczyniu.

Przygotować 1 1/2 litra letniej wody lub wody z mlekiem. Wymieszać drożdże z kilkoma łyżkami wody na jednolitą masę. Rozpuszczone drożdże wlać w dołek w mące, przysypać i pozostawić na 15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Dolewając stopniowo wodę, zagnieść z mąki w ciągu 10 min. gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i pozostawić w ciepłym miejscu na około półtorej godziny, po czym jeszcze raz zagnieść. Natłuścić formy i napełnić je ciastem. Raz jeszcze zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Rozgrzać piec do temperatury 200o. Bochenki ponacinać wzdłuż i popędzlować mlekiem lub wodą. Piec około godziny.

 

Sieci społecznościowe

Tagi