Chłodnik z mango z cydrem i chili

Składniki:

  • 3 duże sztuki dojrzałego, miękkiego mango
  • ok. 150 ml cydru, bądź wody mineralnej
  • 1 średnia papryczka chili
  • 3 szczypty kardamonu
  • 1 łyżka mleka kokosowego, lub sojowej śmietanki
  • świeże listki mięty

 

Przygotowanie:

Mango obierz odkrawając kawałki od pestki, a następnie oddzielając miąższ od skórki. Przełóż je do blendera.

Dodaj odrobinę wody lub cydru, kardamon i wszystko zmiksuj na gładki krem, dodając stopniowo płynu, do tego momentu, aż uzyskasz pożądaną przez siebie konsystencję. Następnie dodaj odrobinę mleka kokosowego, bądź wegańskiej śmietanki.

Chłodnik przelej do szczelnego pojemnika, bądź słoika i schłodź do niskiej temperatury, przed podaniem możesz nawet przez chwilę potrzymać go w zamrażalniku.

Chłodnik podawaj w misce i na wierzch płynu dodaj posiekaną papryczkę chili oraz świeżą miętę. Przed jedzeniem zamieszaj wszystko.

 

 

Źródło: ervegan.com

Sieci społecznościowe

Tagi