Choroba Alzheimera powiązana z niskim poziomem witaminy D

„Stwierdziliśmy, że powiązanie [niskiego poziomu witaminy D i ryzyka demencji oraz Alzheimera] jest dwa razy silniejsze, niż się spodziewaliśmy – mówi dr David J. Llewellyn z Uniwersytetu Exeter, autor badania.

Naukowcy mierzyli poziom witaminy D we krwi 1658 osób powyżej 65 lat, które nie cierpiały początkowo na demencję. Po średnio 6 latach, u 171 z nich rozwinęła się demencja, a u 102 Alzheimer.

W porównaniu do badanych z normalnym stężeniem witaminy D, u tych z jej niskim poziomem ryzyko demencji było wyższe o 53%, a u osób z bardzo silnym niedoborem – o 125%.

Jeśli chodzi o ryzyko Alzheimera, u badanych z niższym poziomem witaminy D rosło o prawie 70%, a u tych z silnym jej niedoborem - o ponad 120%.

Nasz organizm wytwarza witaminę D, kiedy wystawiamy skórę na słońce. Znajduje się ona także w jajach i tłuszczu takich ryb, jak makrela czy łosoś. Są też suplementy witaminy D, łatwo dostępne, jeśli badanie krwi wykaże jej niedobór.

W próbach klinicznych trzeba jeszcze potwierdzić, czy spożywanie witaminy D faktycznie może opóźniać rozwój obu chorób albo im nawet zapobiegać. Ale wnioski z obecnego badania są zachęcające.

Jego wyniki opublikowano w tydzień po artykule naukowców z Uniwersytetu Rush, którzy w swoim badaniu stwierdzili, że poważnym czynnikiem zagrożenia Alzheimerem może być także depresja.

Długotrwałe zapalenie nerwów, jak depresja, może bowiem uczynić organizm podatnym na inne choroby neurozapalne, w tym na Alzheimera.

A wracając do witaminy D. Badanie naukowców z Exeter wykazało również, że z dobrym stanem zdrowia mózgu najsilniej powiązany jest poziom witaminy D we krwi powyżej 50 nmol/L. Proście więc lekarzy, aby standardowo zlecali u was pomiar jej stężenia.

 

Na podst. Alzheimer's and Low Vitamin D Are Linked, Breakthrough Study Finds, Leah Zerbie, Rodale News

Sieci społecznościowe

Tagi