Ciasteczka z ziarnami

Składniki:

  • 300g masła
  • 4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok.7 łyżek ksylitolu
  • 2 mniejsze jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania)
  • 2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu (do posmarowania ciastek)

 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut).

Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem). Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej ziaren przykleiło się co ciastek.

Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią.

 

 

Źródło: targsmaku.pl

Sieci społecznościowe

Tagi