Ciasto lawendowe

Składniki:

200g masła

200g nierafinowanego cukru trzcinowego

4 jajka

200g białej mąki orkiszowej

pół opakowania proszku do pieczenia

opakowanie cukru wanilinowego

2-3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

50g cukru pudru

sok cytrynowy lub syrop lawendowy

świeże kwiaty lawendy

 

Masło wymieszać na puszysty krem z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i suszonymi kwiatami lawendy. Następnie dodać do masy.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160oC. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na 5 minut, po czym przełożyć z foremki na kratkę z piekarnika.

Cukier puder rozmieszać z sokiem z cytrynowym lub syropem lawendowym i polać nim ciasto. Udekorować świeżymi kwiatami lawendy.

 

Źródło: Pregenzer B., Schmidle B., Św. Hildegarda z Bingen Po prostu gotuj!, wyd.Esprit, Kraków 2013.

Sieci społecznościowe

Tagi