Co ma hiacynt do cholesterolu?

Główne działanie hiacyntu polega na usuwaniu lipidów i cholesterolu z krwi. W przeciwieństwie do innych roślin, które rozbijają lipidy i sprzyjają ich asymilacji, hiacynt ma działanie odpychające, a zatem aktywuje wydalanie bez asymilacji. Hiacynt jest wskazany właśnie ze względu na tę właściwość, dzięki której nie zwiększa nagromadzenia tłuszczu w układzie krwionośnym.

W dawnej polskiej literaturze medyczno-botanicznej zachowały się wzmianki o stosowaniu cebul hiacyntów jako środków leczniczych. Na przykład w XVIII wieku leczył nimi chorych na żółtą febrę uczestników wyprawy na Madagaskar hrabia Maurycy Beniowski, postać historyczna i literacka zarazem, bohater jednego z poematów Juliusza Słowackiego.

Przyrządzamy odwar z 1-2 gramów cebulki na ¾ litra wody. Pijemy jedną lub dwie filiżanki dziennie.

 

Źródło:Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi