Co powinniście wiedzieć o bakteriach jelitowych i samoodporności

Duża część naszej wiedzy bierze się ze znakomitej publikacji dr. Alessio Fasano z Harwardu, w której zajął się on znaczeniem bariery jelitowej, jeśli chodzi o regulację stanów zapalnych i wytwarzanie przeciwciał dla własnych antygenów (tzw. samoodporność).

Jego fundamentalna teza dotyczy wpływu gliadyny – składnika glutenu – na integralność ściany jelit.

Dr Fasano wykazał, jak gliadyna powoduje mobilizację innego białka, zonuliny, które z kolei zwiększa przepuszczalność jelit. Ta ostatnia pełni kluczową rolę w wywoływaniu odpowiedzi systemu immunologicznego i prowadzi do zapaleń oraz samoodporności.

Następnie, naukowcy z Mayo Clinic w USA opublikowali wyniki interesującego badania na myszach. U tych, które były na diecie bezglutenowej, stwierdzono drastyczny spadek zachorowań na cukrzycę typu 1. Nastąpiła też istotna zmiana, jeśli chodzi o rozmaite gatunki bakterii bytujących w ich jelitach.

Oto wnioski badaczy:

Badanie sugeruje, że gluten w diecie może wpływać na częstotliwość cukrzycy typu 1, poprzez zmienianie mikrobiomu.

Wskazuje to na związek chorób autoimmunologicznych ze zmianami w składzie bakterii jelitowych.

Obecnie obserwujemy drastyczny wzrost przypadków chorób autoimmunologicznych (jak cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń rumieniowaty). Skoro zmiany w bakteriach jelitowych sprzyjają samoodporności, musimy zapytać, jakie zmiany środowiska do tego wzrostu doprowadziły.

Mikrobiom człowieka jest wrażliwy na rozmaite środowiskowe czynniki, w tym na to, co jemy, na antybiotyki i inne leki, w tym przeciwzapalne, a także np. na herbicydy, stosowane powszechnie w rolnictwie. Rzecz w tym, że kiedy zmienimy równowagę bakteriologiczną w naszym organizmie, wystawiamy się na większość okropnych chorób, z których wiele jest bardzo trudno leczyć.

 

Na podst. What You Need to Know about Gut Bacteria and Autoimmunity, www.drperlmutter.com

Sieci społecznościowe

Tagi