Cukier przyspiesza biologiczne starzenie się organizmu

Amerykańscy uczeni podkreślają, że wystarczy zaledwie 600 ml napoju gazowanego dziennie, aby swój biologiczny wiek podnieść nawet o pięć lat.

Dlaczego słodzone napoje gazowane przyspieszają starzenie? Zdaniem badaczy napoje gazowane znacznie przyspieszają skracanie się telomerów - końcowych fragmentów chromosomu, które zabezpieczają go przed uszkodzeniem podczas kopiowania. Telomer skraca się podczas każdego podziału komórki, chroniąc ją przed nowotworzeniem (karcynogenezą) - zmianami prowadzącymi do zmian nowotworowych. Niestety zabezpieczenie to wpływa też na proces starzenia się komórek.

- Jak na razie nie możemy wskazać dokładnych wniosków, gdyż potrzebne są dalsze badania. Możemy przypuszczać, że powodem jest wysoka zawartość cukru w napojach gazowanych, ale na przyspieszenie procesu starzenia mogą mieć wpływ też inne substancje występujące w napojach gazowanych - przyznaje prof. Adam Friedman.

Dermatolog Stefanie Williams podkreśla, że cukier ma bardzo negatywny wpływ na naszą skórę. - Cukry takie jak np. występujące w owocach glukoza i fruktoza reagują z kolagenem w skórze, w procesie zwanym glikacją. W wyniku tego procesu niszczone są kolagen i elastyna. To powoduje, że nasza skóra wygląda mniej zdrowo, a przy tym szybciej się starzeje. Błędem jest również myślenie, że miód czy syrop z agawy jest mniej szkodliwy. Rzecz dotyczy również bardzo słodkich owoców. Generalnie im mniej spożywamy cukru, tym lepiej - podsumowuje dermatolog.

 

Źródło: PAP

Zdjęcie: Shutterstock

Sieci społecznościowe

Tagi