Cukinia faszerowana orkiszowym ryżem

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 2 łyżki masła kokosowego (lub klarowanego, ewentualnie oleju słonecznikowego),
  • 2 cebule dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ryż orkiszowy,
  • pieczone warzywa (dynia, jabłko,pigwy, burak)
  • przyprawy św. Hildegardy dobrane do smaku i dla zdrowia,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Dynie i jabłka obieramy, kroimy w cząstki i pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut, można je lekko skropić olejem i posypać odrobiną soli.

Gotujemy ryż orkiszowy (dobrze jest go namoczyć na noc w zimnej wodzie, a rano ugotować w świeżej wodzie do miękkości, odcedzić na sicie).

Cukinie kroimy na pół i łyżeczką wybieramy miąższ, który kroimy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy na nim poszatkowaną cebulę, dodajemy przyprawy, czosnek i miąższ z cukinii. Chwilę przesmażamy i mieszamy z kawałkami upieczonych warzyw.

Tak przygotowana masą wypełniamy połówki cukinii. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach (do miękkości), pod koniec odkrywając.

 

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/cukinia-faszerowana-orkiszowym-ryzem/

Sieci społecznościowe

Tagi