Cytrynowy napój uzdrawiający

Sok z jednej cytryny i napar z łyżki melisy zalać szklanką wrzątku. Dolać do tego kieliszek wódki lub rumu. Ten napój doda energii i wzmocni siły witalne.

Czy wiesz, że...

  • Sok cytrynowy z tartym chrzanem w stosunku 1:4 rozpuszcza drobne skrzepy krwi występujące w naczyniach wieńcowych, co ma znaczenie profilaktyczne dla ludzi skłonnych do zawałów serca.
  • Cytryna zawiera witaminę P, która chroni witaminę C (kwas askorbinowy) przed zbyt szybkim utlenianiem.
  • Cytryna, podobnie jak czosnek, marchew, biała kapusta, jest wysoko ceniona w medycynie naturalnej. Wskazana jest dla ludzi starszych jako środek uśmierzający bóle. Zaleca się stosowanie nie tylko soku, ale również zjadanie białej skórki bogatej w pektyny.
  • Cytryna parzona we wrzątku przez 5 minut daje o wiele więcej soku. 
  • Selery, jabłka, gruszki i pieczarki pokropione sokiem cytrynowym nie ciemnieją. 
  • Kilka kropel soku z cytryny dodanych do mięsa czyni je lżej strawnym.
  • Skórka z cytryny dodana do ciast poprawia ich smak i aromat.
  • Sok cytrynowy rozpuszczony w wodzie zastępuje ocet jabłkowy i winny.
  • Kilka plasterków z cytryny nadaje pieczonej lub gotowanej baraninie smakowity aromat.

 

Źródło: Dr Jadwiga Górnicka, Nalewki 2012, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, Warszawa 2011

Sieci społecznościowe

Tagi