Czego potrzebuje mózg - kawę z kofeiną?

Po wypiciu filiżanki kawy, kofeina szybko się wchłania do krwioobiegu pobudzając pracę  serca i układu nerwowego. Rośnie ciśnienie tętnicze, jednocześnie następuje rozszerzenie naczyń serca, mózgu, skóry, mięśni i nerek. Kofeina działa jako stymulant - lepiej ukrwiony mózg jest zdolny do wydajniejszej pracy, mija uczucie znużenia. Właśnie za ten efekt cenią kawę osoby pracujące twórczo czy studenci uczący się po nocach. Kawa bardzo przydaje się kierowcom samochodów, zmuszonym do zachowania wielogodzinnej wytężonej uwagi na długich trasach.

Badanie epidemiologiczne sugerowały, że kofeina opóźnia rozwój choroby Alzheimera i zmniejsza ryzyko zachorowania.

Aby sprawdzić ten efekt myszom z chorobą Alzheimera podawano 1,5 mg kofeiny, co odpowiada dawce 500 mg dla ludzi, czyli tyle jest w 5 filiżankach kawy dziennie. Obserwowano mniej beta-amyloidu w mózgu, lepsze były wyniki testów na pamięć i orientację.

A więc: całkiem spokojnie wypijmy trzecią kawę - tłumacząc, że to profilaktyka Alzheimera.

 

 

 

 

 

 

Źródło:Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi