Czeremcha na uśmierzanie łaknienia

Czeremcha zwyczajna (Padus avium; inne nazwy :śliwa kocicierpka, trzem cha) to drzewo, lub krzew do 8 m wysokości o czarno-szarej korze i gęstej koronie. Liście po roztarciu mają silny migdałowy zapach. W maju rozwijają się białe kwiaty o odurzającym aromacie zebrane w zwisające grona. Owocem jest niewielki, czarny pestkowiec. Czeremcha występuje w wilgotnych nadrzecznych lasach, często sadzona jest koło domów.

Surowcem zielarskim jest owoc czeremchy. Owoce zawierają glikozyd cyjanowodorowy, garbniki, cukry i kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy).

Dojrzałe świeże lub suszone owoce są dobrym środkiem przeciw biegunce. Działają też wzmacniająco na pracę żołądka. W medycynie ludowej stosuje się napar kwiatów czeremchy do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek.

Nalewki z kory czeremchy używa się jako środka przeciw chorobom reumatycznym, kaszlu i przeziębieniach.

Liście czeremchy poleca się przykładać na wrzody. Owoce czeremchy mają także własności moczopędne. Z kwiatów produkuje się wodę kwiatową. Z kory otrzymuje się zielony i brunatny barwnik.

Sokiem z owoców można barwić napary i wina. Mocno prażone owoce czeremchy dodawano do mąki, z której pieczono chleb dla wojska. Chleb taki dawał uczucie sytości. W związku z tym owoce czeremchy mogą mieć zastosowanie w uśmierzaniu łaknienia przy stosowaniu diety odchudzającej. Z owoców czeremchy można robić kisiele, nadzienie do pierogów.

Wszystkie części rośliny za wyjątkiem owoców spożyte w większej ilości są trujące.

 

źródło: herbae.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi