Czerwone mięso zwiększa ryzyko cukrzycy ciężarnych

Kobiety, które spożywają dużo czerwonego i przetworzonego mięsa w czasie ciąży, a nawet jeszcze przed zajściem w nią, są bardziej narażone na cukrzycę - informuje pismo "Evidence-Based Nursing".

Coraz więcej badań wskazuje na związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa a cukrzycą typu 2 oraz cukrzycą ciężarnych. Naukowcy wciąż nie rozumieją dokładnie mechanizmów leżących u podstaw tej zależności. Spekuluje się, że ryzyko cukrzycy może zwiększać duża ilość tłuszczów nasyconych występujących w czerwonym mięsie oraz sód i azotany występujące w mięsie przetworzonym.

"Choć są to alarmujące wiadomości, najnowsze badania prowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że spożywanie ryb i drobiu nie zwiększa ryzyka cukrzycy ciężarnych, a zwiększenie konsumpcji warzyw i białka nie pochodzącego z mięsa może zmniejszyć to ryzyko. Pół porcji orzechów dziennie, może z kolei obniżyć ryzyko cukrzycy w ciąży o 40 proc." - mówi prowadząca badania Philippa Middleton z Uniwersytetu Adelajdy w Australii.

"Opierając się na obecnych dowodach, radzimy więc, by ciężarne kobiety oraz te, które planują zajście w ciążę jadły więcej białka pochodzenia roślinnego i orzechów, a czerwone mięso zastąpiły drobiem i rybami" - podsumowuje Middleton.

 

(PAP)

 

Sieci społecznościowe

Tagi