Owoce i warzywa a zdrowie psychiczne

Badanie przeprowadzone przez brytyjskich uczonych pokazuje, że częste spożywanie owoców i warzyw wiąże się z wysokim poziomem dobrostanu psychicznego. Zaobserwowano, iż wśród osób jedzących tego typu produkty pięć razy dziennie aż 33,5 proc. deklaruje bardzo dobre samopoczucie psychiczne w porównaniu z 6,8 proc. spośród badanych rzadko sięgających po zieleninę. Prowadzi to do następującego wniosku – im częstsze spożycie owoców i warzyw, tym wyższa szansa na pełnię zdrowia umysłowego.

- Tylko zachowania obejmujące konsumpcję owoców i warzyw oraz palenie papierosów konsekwentnie korelowały z wysokim lub niskim poziomem dobrostanu psychicznego. Rezultaty niniejszych badań sugerują, że spożywanie owoców i warzyw może pełnić istotną rolę w zachowaniu nie tylko zdrowia fizycznego, ale także psychicznego w całej populacji – mówi dr Saverio Stranges, jeden z badaczy.

Niski poziom dobrostanu psychicznego jest ściśle związany z występowaniem problemów i chorób umysłowych. Jednak, jak przekonują autorzy badania, wysoki poziom dobrostanu psychicznego nie powinien być utożsamiany wyłącznie z brakiem objawów świadczących o zaburzonej psychice, bowiem składa się na niego wiele różnych czynników: optymizm, poczucie szczęścia, poczucie własnej wartości, elastyczność, czy dobre relacje z innymi. Wysoki poziom dobrostanu psychicznego to stan, dzięki któremu ludzie świetnie się czują i dobrze funkcjonują, nawet pod względem fizycznym.

- Wyniki naszego badania dostarczają kolejnego dowodu na to, że konsumpcja warzyw i owoców może być jednym z czynników pozwalających utrzymać wysoki poziom dobrostanu, a jednocześnie zapobiegać chorobom serca i nowotworom – podsumowuje prof. Sarah Stewart-Brown, współautorka badania.

 

Źródło: PAP

Sieci społecznościowe

Tagi