Człowiek marnuje żywność

Tymczasem na naszym globie głoduje blisko 900 mln osób. Nietrudno dostrzec, że coś jest nie tak, jak powinno być. To zjawisko jest wręcz szokujące. Tym bardziej, że naukowcy ciągle starają się opracować bardziej wydajne metody wytwarzania żywności, postulując zbyt niską produkcję w stosunku do potrzeb.

Jak widać droga do zmniejszenia głodu na świecie nie wiedzie przez coraz bardziej zaawansowaną technologicznie produkcję żywności (np. GMO), lecz przez racjonalną gospodarkę zasobami, które już mamy do dyspozycji.

Autorzy raportu wskazują, że jeśli nic się nie zmieni w kwestii marnowania żywności, do 2050 roku będzie trzeba zwiększyć produkcję o 60%, żeby wyżywić ludzkość. Co więcej marnotrawstwo ma również negatywny wpływ na stan środowiska. Produkcja żywności, która ląduje na śmietniku, pochłania rocznie około 250 km3 wody oraz wytwarza 3,3 miliarda ton CO2.

Nie myślmy jednak, że odpowiedzialność za ten stan rzeczy spada na wielkie koncerny i rządy państw wysoko rozwiniętych. Wszyscy bierzemy udział w tym procederze. Ilekroć kupujemy za dużo, by zjeść w terminie przydatności do spożycia, przyczyniamy się do zwiększania marnotrawstwa. Wielkie promocje sprzyjają wydawaniu pieniędzy, szczególnie w sezonie przedświątecznym – pamiętajmy więc o głodujących ludziach, środowisku i przyszłości naszej planety.

Oto kilka prostych rad, dzięki którym unikniesz marnowania żywności:

  • Zanim kupisz jedzenie dla siebie i swojej rodziny, zastanów się, ile go rzeczywiście potrzebujesz. Planując posiłki – jakie i dla ilu osób będziesz je przygotowywać – zrób listę zakupów. Dzięki temu kupisz jedynie potrzebne artykuły.

  • Jeśli chcesz kupić coś na zapas, koniecznie zwróć uwagę na datę ważności produktu, a potem przechowuj go w odpowiedni sposób i nie zapomnij zjeść przed upływem terminu przydatności do spożycia.

  • Ułatwieniem dla współczesnego człowieka jest możliwość zamrożenia wielu produktów, np. mięsa, pierogów, chleba, niektórych owoców i warzyw. Zamiast więc wyrzucać nieświeże kotlety czy stare bułki, lepiej zawczasu umieścić je w zamrażarce, a potem sukcesywnie zjadać.

  • Jeśli potrawy zostały przygotowane w nadmiarze i po posiłku lądują w lodówce, warto je wykorzystać w następnych dniach – coś do nich dodać, przerobić i kolejny obiad gotowy.

Pamiętaj: wystarczy odrobina dobrej woli i wyobraźni, żeby poradzić sobie ze światowym marnotrawieniem żywności.

 

Źródło: Przewodnik duchowy

Sieci społecznościowe

Tagi