Starożytni stawiali na czosnek!

    Czosnek zalicza się do najstarszych roślin leczniczych: już w starożytnym Egipcie robotnikom zatrudnionym przy budowie piramid przydzielano stałą porcję czosnku, dbając w ten sposób o ich zdrowie i wydajność. 

   Naukowo dowiedziono słuszności stosowania czosnku przy podniesionych wartościach krwi i zapobiegawczo przeciw uwarunkowanym wiekiem zmianom naczyniowym (zwapnieniu żył). W medycynie praktycznej czosnku używa się także zapobiegawczo i leczniczo w przypadku wywołanych wirusami, bakteriami i grzybami chorób żołądkowo- jelitowych. Czosnek stosowany zewnętrznie skutecznie działa na grzybice, brodawki i opryszczkę wargową. 

    Z najważniejszych wykorzystywanych w ziołolecznictwie substancji zawartych w główce czosnku należy wymienić zawierające siarkę aminokwasy alliinę i saponinę, witaminy i selen. Szczególne znaczenie ma alliina. Z tej bezzapachowej substancji przy rozdrabnianiu ząbków czosnku powstaje allicyna, związek odpowiedzialny za charakterystyczny zapach czosnku. Te substancje działają bakterio- i grzybobójczo. Ponadto czosnek przedłuża czas krzepnięcia krwi i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu (o niemal 100%).

 

Źródło:Saum Kilian, Klasztorna apteka zioła o. Kiliana, wydawnictwo Salwator, Kraków 2008

Sieci społecznościowe

Tagi