Czosnek niedźwiedzi wraca do łask

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina występująca w Europie, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce można ją spotkać zwłaszcza w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu i na Sandomierszczyźnie. Mimo, że jest dość pospolity podlega częściowej ochronie – nie można go zrywać, ale za to można swobodnie uprawiać w ogródku. Należy do rodziny liliowatych (Liliaceae). Surowcem jest ziele lub sam liść, rzadziej cebulka. Rośnie w lasach, szczególnie w bukowych i w łęgach. W Polsce miejscami pospolity. Nadaje się również do uprawy w ogrodach. Ziele należy pozyskiwać w maju, w czasie kwitnienia. Im młodsze tym lepsze, szczególnie gdy chcemy je wysuszyć. Ziele zebrane w czasie owocowania często żółknie podczas suszenia i nie nadaje się do celów leczniczych. Świeże ziele można wykorzystać do wyrobu intraktu, można też zamrozić jak pietruszkę, czy koperek, po uprzednim posiekaniu. Wyciąg olejowy na świeżym zielu nabiera zapachu i smaku czosnku i można stosować do nacierania przeciwreumatycznego oraz stosować jako przyprawę.

Czosnek niedźwiedzi posiada działanie przeciwcukrzycowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi; hipotensyjne (przeciwko nadciśnieniu), przeciwmiażdżycowe, antyzakrzepowe, antybakteryjne, pierwotniakobójcze, grzybobójcze i fungistatyczne; żółciopędne, przeciwnowotworowe, odtruwające, przeciwpasożytnicze (na czczo).

Stosowanie tej rośliny jest wskazane przy  nadciśnieniu, sklerozie, cukrzycy, hipercholesterolemii, hiperlipidemii, przeziębieniu ,stanach zapalnych zatok i oskrzeli, grypie. Zaleca się stosować go przy zaburzeniach w przepływie żółci, nadmiernej fermentacji, zagrożeniu zawałem, zatorem, zakrzepicą; zapaleniu żył; przewlekłych bakteryjnych chorobach układowych i skórnych.

Suche i świeże ziele czosnku niedźwiedziego można parzyć w mleku lub wodzie i podawać 3-4 razy dziennie po 200 ml (1-2 łyżki surowca).

Nalewkę i intrakt na świeżym zielu: 1 cz. surowca na 5 części alkoholu 40-60%, macerować minimum 7 dni. Przy nadciśnieniu i miażdżycy 1 mały kieliszek nalewki rano, 1 raz dziennie. Przy nieżycie układu oddechowego i przeziębieniu na miodzie, po 5-10 ml wyciągu, kilka razy dziennie.

 

 

Źródło: rozanski.li

Sieci społecznościowe

Tagi