Czosnek pospolity dr. Monika Fijołek

Czosnek obniża poziom tłuszczów (cholesterol, trójglicerydy, LDL) we krwi, hamuje agregację płytek krwi, obniża ciśnienie krwi, poprawia przepływ krwi oraz wpływa na zwiększenie elastyczności aorty. Jest stosowany przy miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, przewlekłych dolegliwościach wieku podeszłego, głównie przy zmianach naczyniowych. Czosnek wykorzystywany jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto działa silnie przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Uznawany jest za naturalny antybiotyk roślinny. Przyjmowany regularnie wspomaga odporność organizmu i zwalcza wszelkie stany zapalne dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Jest silnym środkiem przeciwrobaczym, wspomaga trawienie, działa wykrztuśnie. Czosnek stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych, dychawicy oskrzelowej. Stosowany zewnętrznie działa dezynfekująco i powoduje miejscowe przekrwienie. Po spożyciu czosnku jego charakterystyczny, mocny zapach wydalany jest z organizmu przez skórę, płuca, nerki. Aby się go pozbyć, można zastosować natkę pietruszki, która niweluje zapach, ale może obniżyć wartość leczniczą czosnku.

 

 

PRZECIWWSKAZANIA

Ostry nieżyt żołądka i jelit, zbyt niskie ciśnienie krwi, okres karmienia piersią, uczulenie na czosnek.

Dr Monika Fijołek, Zioła na odporność, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016r. str. 67-70

Dr Monika Fijołek

Autor

Dr Monika Fijołek -Doktor nauk rolniczych. Praca doktorska z uprawy mięty pieprzowej obroniona w 2014 r. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Autorstwo książek o tematyce zielarskiej („Zioła w ogrodzie” Wydawnictwa SBM, Warszawa 2016, współautorstwo książki „500 przypraw i ziół leczniczych” Wydawnictwo SBM, Warszawa 2015, recenzja książki „Atlas roślin ogrodniczych” Wydawnictwa SBM, Warszawa 2016).

Zainteresowania: uprawa ziół, ziołolecznictwo jako dar boży, hagiografia, rysunek odręczny, projekty ogrodów przydomowych i klasztornych. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi