Czy miód lipowy jest najlepszy?

    Wyniki współczesnych badań naukowych potwierdzają opinie medycyny ludowej o wysokiej wartości miodu lipowego.
    O jakości poszczególnych odmian miodów decyduje w dużej mierze rodzaj cukrów zawartych w nektarach, z których one pochodzą. A bywają one rożne w różnych nektarach.
    Nektar lipy nie zawiera w ogóle glukozy i fruktozy, tylko sam cukier buraczany. Miód lipowy, który powstaje z tego nektaru jest najcenniejszy, co zresztą nie podlega dyskusji. Warto jeszcze raz przypomnieć proces trawienia cukrów: cukier buraczany zawiera duże cząstki, które nie mogą być wchłonięte przez jelito pszczoły ( podobnie jak człowieka). Muszą być rozłożone na cząsteczki mniejsze  - glukozę i fruktozę. W tym celu pszczoły dodają enzymy trawienne, pod wpływem których następuje rozszczepienie tych dużych cząsteczek na małe. Jednocześnie z sokami trawiennymi pszczoły dodają inhibiny czyli substancje bakteriostatyczne.
    Prócz tego tuż przed zakwitnięciem lipy, pojawia się spadź, która pobrana przez pszczoły i dodana do miodu wzbogaca go w składniki biologicznie czynne. Toteż miód lipowy jest jednym z najbogatszych w składniki. Nic dziwnego, że nasze prababki nie znając wyników badań naukowych leczyły nim skutecznie swoje rodziny.

Źródło: Makowiczowa Henryka, Pszczele cuda, wyd.”Lotos”, Warszawa 1992.

Sieci społecznościowe

Tagi