Czy stan zapalny to cichy zabójca?

Nieprzeciążone, wydajne organy i tkanki działają poprawnie, jednak gdy są rozgrzane i podrażnione przez związki zwane cytokinami prozapalnymi, wszystko zaczyna błyskawicznie się rozpadać, a proces starzenia się gwałtownie przyspiesza.

Większość chorób kojarzonych z degeneracją i starzeniem się jest silnie powiązana z zapaleniami. Rak, choroby serca, reumatyzm, miażdżyca, Alzheimer, cukrzyca – w zasadzie, to wszystko są choroby zapalne.

Zapalenie mogą wywołać alergie, pasożyty, szkodliwe substancje, zanieczyszczenia chemiczne, mikroby i wiele innych czynników. Przeciwdziałają im ważne składniki odżywcze, takie jak kwasy omega-3.

Istnieje jeden prosty i zaskakująco skuteczny sposób na ograniczenie stanów zapalnych. Odkryłem to już w latach 70. Moi pacjenci donosili mi wówczas, jak zachwyceni byli ich znajomi. Mężczyźni zaczynali wyglądać bardziej atletycznie, a kobiety bardziej seksownie.

Cóż to za wielki sekret?

Chodzi o usunięcie z diety pokarmów, które powodują stany zapalne. I nie mam tu na myśli tylko tych produktów, które wywołują reakcje alergiczne.

Nie jest to żadna z „teorii” dietetycznych, w rodzaju jedzenia pokarmów pasujących do grupy krwi czy dążenia do równowagi kwasowo-zasadowej. Tutaj w grę wchodzi stworzenie własnej, UNIKALNEJ diety przeciwzapalnej.

Prawda jest taka, że wszyscy jesteśmy wyjątkowi, a zatem nikt nie jest przeciętny. Istnieje nieskończona liczba typów ludzkich. Każdy z was musi zrozumieć jeden prosty fakt: twój własny, idealny plan żywieniowy jest odpowiedni tylko dla ciebie, więc nie dowiesz się, jak powinien wyglądać, z czyjejś książki.

Sam na sobie powinieneś sprawdzić, jakie jedzenie jest w porządku, a jakie powoduje u ciebie reakcje zapalne. Jedz to pierwsze, a drugiego unikaj. Twój organizm będzie przeszczęśliwy!

Mogę powiedzieć, jak to wszystko osiągnąć i będzie to jedyna „książka”, jakiej potrzebujesz. Nazwałem ją „Mądra dieta” („Diet Wise”), ponieważ nauczenie się tych kilku prostych, prozdrowotnych zasad pozwoli mądrze podchodzić do odżywiania się.

Większość lekarzy nie ma o nim pojęcia. Nawijają coś o „zrównoważonych” dietach, mając chyba na myśli „równowagę śmieci”, takich jak chleb, zboża, śmietana, herbata, kawa... W ogóle nie rozumieją o co chodzi i myślą, że wszystkie pokarmy są dobre, ponieważ zaspokajają głód.

Tymczasem prawda jest taka, że niewłaściwe produkty spożywcze mogą spowodować szkody, poważne szkody. Złe pokarmy sprawią, że zestarzejesz się szybciej, niż ciepłe ciasteczka, kuszące zapachem w kuchni.

 

Na podst. Is Inflammation the Silent Killer?, Keith Scott-Mumby, alternative-doctor.com

Sieci społecznościowe

Tagi